V dávné historii vznikly první sirupy jako léková forma v Arábii zhruba v 10. století. Dnes se sirupy používají na příklad v oblasti pediatrie, jako léčivo pro děti, pro úpravu jejich chuti.
Pod pojmem sirup se také rozumí koncentrované ovocné a bylinné šťávy, které se před konzumací ředí vodou. Ty ovšem vznikly až později a v posledních desetiletích zcela převládla jejich výroba nad domácí přípravou, která se postupně začíná do domácností pomalu vracet.
Bylinné sirupy jsou vhodné k užívání nejen v období nemoci, ale také k slazení nápojů. Jejich výroba je poměrně jednoduchá. Výhodou je to, že známe jejich přesné složení a nemusíme se obávat konzervantů, éček a podobných problémových složek dnešního potravinářského průmyslu.
Meduňkový sirup
40 větviček meduňky zhruba 20 cm dlouhých nejprve omyjeme studenou vodou, otrháme lístky a zalejeme 2 l převařené zchladlé vody. Přidáme 30 g kyseliny citronové a dva nakrájené citrony na plátky s kůrou. Necháme 24 hodin louhovat, potom bylinky vymačkáme a přecedíme přes plátýnko.
Přidáme 2 kg cukru, nejlépe třtinového, který dodá sirupu tmavší barvu a zahříváme až na 85°C, než se cukr rozpustí. Při zahřívání průběžně mícháme.
Hotový sirup plníme do čistých suchých lahví, můžeme ještě na chvilku převařit a necháme v poklidu vychladnout.
Sirup můžeme podávat ve vychlazených sklenicích s ledem, zalít vodou a dozdobit citronem.
Sirup z bezinkových květů
Na 2,5 l sirupu budeme potřebovat asi 30 velkých květenství bezu, které opereme pod tekoucí vodou a ujistíme se, že jsme je zbavili veškerého hmyzu. Svaříme 2 l vody, kterou necháme vychladnout, a květenství do ní ponoříme. Celé to dáme louhovat opět asi na 24 hodin. Můžeme přidat také jeden na plátky nakrájený citron, ale není to nutné.
Následně vodu slijeme přes plátýnko do hrnce a přidáme dle chuti přibližně 2 kg cukru, šťávu ze čtyř citrónů a 2 lžíce kyseliny citrónové. Celý sirup lehce zahřejeme a mícháme tak, aby se cukr dobře rozpustil. Případnou bílou pěnu na povrchu sesbíráme a sirup v takovém stavu slijeme přes cedník, do čistých sklenic. Na vršek sirupu můžeme kápnout pár kapek tvrdého alkoholu – vodky nebo slivovice. Uzavřené sklenice sirupu skladujeme na chladnějším místě.
Bylinné čaje a sirupy jsou přirozenými léčivy, které bychom ovšem neměli používat dlouhodobě. Stejný druh bylinek se nedoporučuje konzumovat déle než 6 týdnů.
Vedle meduňky a bezových květů můžeme použít také ku příkladu mátu, levanduli nebo i fialky.